NVIDIA’nın son konferansında tanıtılan Blackwell GPU, yapay zeka ve hızlandırılmış hesaplama alanlarında çığır açan yeniliklerle geliyor. Blackwell, adını, oyun teorisi ve istatistik alanlarında uzmanlaşmış ve Ulusal Bilimler Akademisi’ne kabul edilen ilk siyahi bilim insanı David Harold Blackwell’den alıyor. Bu yeni mimari, önceki NVIDIA Hopper™ mimarisinin yerini alıyor ve AI eğitimi ile gerçek zamanlı büyük dil modelleri (LLM) çıkarımını trilyon parametre ölçeğine kadar olan modeller için mümkün kılıyor​ (NVIDIA Investor Relations)​.

Blackwell GPU’nun özellikleri arasında, 208 milyar transistör içeren ve özel olarak geliştirilen TSMC 4NP süreciyle üretilen dünyanın en güçlü çipi bulunmaktadır. Bu çipler, 10 TB/saniye hızında bir çip-çip bağlantısı ile birleştirilmiş iki retikül limitli GPU zarından oluşuyor ve tek birleşik bir GPU olarak işlev görüyor. Blackwell mimarisi, yeni mikro-tensor ölçeklendirme desteği ve NVIDIA’nın gelişmiş dinamik aralık yönetimi algoritmaları ile beslenen ikinci nesil Transformer Engine sayesinde, 4-bit kayan nokta AI çıkarımı yetenekleri ile birlikte yeni model boyutlarının iki katı hesaplama ve model boyutlarını destekleyecek​ (NVIDIA Investor Relations)​​ (NVIDIA)​.

Beşinci nesil NVLink, trilyonlarca parametre ve uzmanların karışımı (MoE) AI modelleri için performansı hızlandırarak, en karmaşık LLM’ler için 576 GPU arasında kesintisiz yüksek hızlı iletişim sağlayan 1.8TB/s çift yönlü bant genişliği sunar. Ayrıca, Blackwell destekli GPU’lar, büyük ölçekli AI dağıtımlarının kesintisiz bir şekilde haftalar veya hatta aylar boyunca çalışmasını sağlamak için AI tabanlı önleyici bakımı kullanarak tanı koyma ve güvenilirlik sorunlarını öngören bir RAS (güvenilirlik, erişilebilirlik ve servis edilebilirlik) motoruna sahiptir​ (NVIDIA Investor Relations)​.

NVIDIA, Blackwell mimarisini kullanarak AI güvenliğini de ileriye taşıyor. Blackwell, performanstan ödün vermeden AI modellerini ve müşteri verilerini koruyan gelişmiş gizli hesaplama yetenekleri sunar. Bu, sağlık ve finansal hizmetler gibi gizlilik odaklı endüstriler için kritik olan yeni yerel arayüz şifreleme protokollerini destekler​ (NVIDIA Investor Relations)​.

GB200 Grace Blackwell Süperçipi, 900GB/s ultra düşük güç NVLink çip-çip ara bağlantısı üzerinden NVIDIA Grace CPU’ya bağlanan iki NVIDIA B200 Tensor Çekirdekli GPU’yu birleştirir. GB200, yüksek AI performansı için NVIDIA Quantum-X800 InfiniBand ve Spectrum™-X800 Ethernet platformları ile bağlanabilir. GB200 NVL72, en yoğun iş yükleri için tasarlanmış çok düğümlü, sıvı soğutmalı, raf ölçekli bir sistemdir ve 36 Grace Blackwell Süperçipi, 72 Blackwell GPU ve 36 Grace CPU’yu beşinci nesil NVLink ile birbirine bağlar​ (NVIDIA Investor Relations)​.

Blackwell tabanlı ürünler, NVIDIA’nın küresel ortakları aracılığıyla bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülecek. AWS, Google Cloud, Microsoft Azure ve Oracle Cloud Infrastructure, Blackwell destekli örnekleri sunacak ilk bulut servis sağlayıcı olarak aralarında olacak. Ayrıca, NVIDIA Bulut Ortak Programı şirketleri Applied Digital, CoreWeave, Crusoe, IBM Cloud ve Lambda gibi şirketler de Blackwell tabanlı örnekler sunacak. Blackwell tabanlı bulut hizmetleri ve altyapısı sağlayacak diğer önemli sağlayıcılar arasında Indosat Ooredoo Hutchinson, Nebius, Nexgen Cloud, Oracle AB Egemen Bulutu, Oracle ABD, İngiltere ve Avustralya Hükümet Bulutları, Scaleway, Singtel, Northern Data Group’un Taiga Bulutu, Yotta Veri Hizmetleri’nin Shakti Bulutu ve YTL Power International bulunmaktadır​ (NVIDIA Investor Relations)​.

Blackwell mimarisi ayrıca, Ansys, Cadence ve Synopsys gibi mühendislik simülasyonu alanında global liderler dahil olmak üzere yazılım üreticileri ağı tarafından da benimseniyor. Bu şirketler, elektriksel, mekanik ve üretim sistemleri ile parçaları tasarlamak ve simüle etmek için yazılımlarını hızlandırmak için Blackwell tabanlı işlemcileri kullanacak. Müşterileri, generatif AI ve hızlandırılmış hesaplama kullanarak ürünleri daha hızlı, daha düşük maliyetle ve daha yüksek enerji verimliliği ile pazara sunabilecek​ (NVIDIA Investor Relations)​.

NVIDIA, endüstri genelinde geliştirme ve dağıtım için NVIDIA AI Enterprise yazılımını da içeren kapsamlı bir yazılım desteği sunar. NVIDIA AI Enterprise, NVIDIA’nın hızlandırılmış bulutlarında, veri merkezlerinde ve iş istasyonlarında dağıtılabilen AI çerçeveleri, kütüphaneleri ve araçları içerir​ (NVIDIA Investor Relations)​.

NVIDIA DGX SuperPOD, DGX GB200 ve DGX B200 sistemlerinin bu yılın ilerleyen dönemlerinde NVIDIA’nın global ortakları aracılığıyla mevcut olması bekleniyor. Bu platformlar, şirketlerin kendi AI’larını rafine etmeleri ve üretmeleri için gerekli olan her şeyi sağlamayı amaçlıyor. DGX SuperPOD, yüksek performanslı depolama ile entegre olarak, generatif AI iş yüklerinin taleplerini karşılayacak şekilde tasarlanmış, veri merkezi ölçekli bir AI süper bilgisayarıdır​ (NVIDIA Newsroom)​.

Bu teknolojik yenilikler ve ortaklıklar, NVIDIA’nın hızlandırılmış hesaplama ve modern AI çağını şekillendirme yolundaki liderliğini pekiştiriyor. Blackwell, AI ve makine öğrenimi alanlarında önemli ilerlemeler sağlayacak ve geniş bir yelpazede endüstri ve uygulamalarda dönüşüme yol açacak bir platform sunuyor. Bu gelişmeler, bilim, sağlık, finans ve daha birçok alanda çığır açan yeniliklere kapı açıyor.

Kategoriler: Teknoloji Yapay Zeka